Cavatieddi con la Ruca e Ricotta Salata (Makaron z rukolą)


Cavatieddi to znany apulijski makaron formowany przez zwijanie niewielkich kawałków ciasta, podobnych do tych z jakich formuje się Orecchiette. Pasta ta popularna jest jednak na całym południu Włoch, w tym na Sycylii – Cavattiedi był m.in. bohaterem filmu Ojciec Chrzestny III, gdzie w znanej sekwencji przygotowali go wspólnie Vinny Mancini (Andy Garcia) oraz Mary Corleone (Sofia Coppola). Serwowanie go z rukolą to jednak typowy przepis z Apulii, gdzie świeże zioła są jedną z najbardziej charakterystycznych cech tutejszej kuchni.

Składniki:

– 350 gr Cavattiedi (można go zastąpić Orecchiette lub podobnym makaronem)
– pół kg świeżych twardych pomidorów obranych ze skórki, pozbawionych gniazd nasiennych i posiekanych
– 300 gr rukoli, oczyszczonej
– 100 gr tartego sera Ricotta Salata (można go zastąpić innym twardym serem)
– ząbek czosnku drobno posiekany
– 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Na patelni podgrzać oliwę i kilkadziesiąt sekund podsmażać na nie czosnek.
    • Dodać pomidory doprawić solą oraz pieprzem (można dodać też szczyptę chili). Smażyć około kwadransa
    • W dużym garnku zagotować wodę. Osolić i wrzucić do niej makaron.
    • Na kilka sekund przed końcem gotowania makaronu do garnka dorzucić rukolę, tak aby się krótko sparzyła.
    • Makaron i rukolę dodać do sosu. Wymieszać i podawać posypane tartym serem.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych