Orechiette con la Broccoli to kwintesencja kuchni Apulii. Jest w nim najbardziej typowy tutejszy makaron w kształcie uszek czyli właśnie Orecchiette. Poza tym warzywa południa – pomidory – oraz dary morza czyli sardele. W oryginalnej wersji zamiast brokułów dodaje się do sosu tzw. Cima di Rapa czyli rzepę brokułową – tak jak na filmie powyżej. Jest to jednak warzywo praktycznie niedostępne w Polsce, więc śmiało można je zamienić różyczkami brokułów.
Składniki:
– 350 gr Orecchiette
– mały brokuł rozdzielony na różyczki
– 200 gr pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół
– 5 Anchovis
– 2 ząbki czosnku drobno posiekane
– 4 łyżki oliwy
– 50 gr tartego pecorino
Przygotowanie:
- Makaron ugotować w osolonej wodzie
- Na trzy minuty przed końcem gotowania makaronu dodać do garnak brokuły.
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę i krótko podsmażyć na niej anchovis oraz czosnek.
- Dodać pomidory, a zaraz potem odcedzony makaron z brokułami.
- Ostrożnie wymieszać, oprószyć pieprzem oraz tartym serem.