Cime di Rapa czy też Rzepa Brokułowa (łac. Brassica rapa subs. ruvo lub Brassica ruvo), jak można dość luźno tłumaczyć nazwę tej rośliny, to charakterystyczne włoskie warzywo jesienne. Należy do szerokiej rodziny kapust (Brassica).
Rośnie przede wszystkim w Apulii, ale również w Kampanii, gdzie obowiązuje nazwa Friarielli, a nawet bardziej na północ m.in. w Lacjum. Wbrew nazwie fizycznie nie przypomina jednak ani znanego nam brokuła, ani tym bardziej rzepy, mimo że w rzeczywistości jest jej najbliższą kuzynką. Czasem uznawana jest nawet jako jeden z kultywarów rzepy – niektórzy botanicy klasyfikuje je identycznie jako Brassica rapa subs. rapa. Cime di Rapa to dość swobodnie rosnące kępki liście z niewielkimi kwiatostanami, podobnymi do brokułów, choć o wiele drobniejszymi – takimi jak w przypadku specyficznej, weneckiej odmiany brokuła Broccolo fiolaro di Creazzo czy też niekiedy utożsamianej z nią Brocoletti . Ma zresztą wiele lokalnych odmian, które nazwy biorą od miast z których okolic się wywodzą – Castrovillari, Natalina, Marzatica, Fasano oraz Carovigno.
Używa się jej do sałatek i przystawek. Cime di Rapa stanowi jeden z tradycyjnych dodatków do apulijskiego makaronu Orechiette (Orechiette con la Rapini) – tutaj jest też bazą dania śniadaniowego Muersi. W Neapolu liście liście podsmażane są na oliwie z czosnkiem – Neapolitańczycy genezy nazwy Friarielli doszukują się zresztą w czasowniku frijere, co oznacza smażyć. W Kampania Cime di Rapa trafia też do zupy Minestra Maritata.
Cime di Rapa występuje także na półwyspie Iberyjskim gdzie nazywana jest Grelos.