W Europie mamy właściwie do czynienia z dwoma gatunkami Zająca – znanym m.in. w Polsce Szarakiem (łac. Lepus europaeus) zwany też Zającem Europejskim oraz występującym na północy Bielakiem (łac. Lepus timidus). Są to ssaki blisko spokrewnione z królikami – należą do tej samej rodziny zającowatych – i w podobny sposób używa się ich w kuchni. Zając jest przy tym traktowany jako dziczyzna. Mięso ma nieco intensywniejsze w smaku.
Przepisy na królika/zająca
Belgia
– Konijn in Gueuze / Lapin à la Gueuze (Królik w piwie)
Francja
– Lapereau a la Moutarde Violette (Królik w musztardzie)
– Lapin aux Pruneaux (Królik ze śliwkami)
Włochy
– Coniglio all’Ischitana (Królik z wyspy Ischia)
– Coniglio con Olive Taggiasche (Królik z oliwkami)
– Lepre in Civet (Potrawka z Zająca / Królika)
– Pici alla Lepre (Makaron z sosem z królika)
– Sugo di Lepre (Sos z królika)
Grecja
– Lagos Stifado (Gulasz z Królika)