Zając


W Europie mamy właściwie do czynienia z dwoma gatunkami Zająca – znanym m.in. w Polsce Szarakiem (łac. Lepus europaeus) zwany też Zającem Europejskim oraz występującym na północy Bielakiem (łac. Lepus timidus). Są to ssaki blisko spokrewnione z królikami – należą do tej samej rodziny zającowatych – i w podobny sposób używa się ich w kuchni. Zając jest przy tym traktowany jako dziczyzna. Mięso ma nieco intensywniejsze w smaku.

Przepisy na królika/zająca


Belgia

Konijn in Gueuze / Lapin à la Gueuze (Królik w piwie)

Francja

Lapereau a la Moutarde Violette (Królik w musztardzie)
Lapin aux Pruneaux (Królik ze śliwkami)

Włochy

Coniglio all’Ischitana (Królik z wyspy Ischia)
Coniglio con Olive Taggiasche (Królik z oliwkami)
Lepre in Civet (Potrawka z Zająca / Królika)
Pici alla Lepre (Makaron z sosem z królika)
Sugo di Lepre (Sos z królika)

Grecja

Lagos Stifado (Gulasz z Królika)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych