Ho Mok Pla (Tajskie paszteciki rybne)


Ho Mok Pla to przekąska szczególnie popularna w barach i restauracjach Bangkoku. Przygotowuje się je spoządzając pastę na bazie siekanej ryby, jajka, mleka kokosowego oraz czerwonej pasty curry nadającej smak. Porcje masy umieszcza się w kokilkach zrobionych z liści bananowca, po czym dusi się na parze. Z braku liści bananowca miseczki można wykonać np. z liści kukurydzy, a nawet folii aluminiowej. Swego rodzaju odmianą tego dania jest Ho Mok Gung, gdzie mięso ryby zastępuje się mięsem krewetek.

Składniki:

– 200 gr mięsa białej ryby (dorsz, mintaj) drobno posiekanego
– 100 ml mleka kokosowego
– 2 jajka
– 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
– garść liści tajskiej bazylii i kolendry, drobno posiekanych
– łyżka startej skórki z limonki kaffir (ew. zwykłej limonki)
– papryczka chili drobno posiekana
– 8 małych kokilek (tak aby weszło do niej 3-4 łyżki farszu) uformowanych z liści bananowca, kukurydzy, ewentualnie folii aluminiowej – instrukcja na filmie poniżej

Przygotowanie:

    • Wszystkie składniki (poza ziołami) dokładnie wymieszać tak aby powstała jednolita pasta.
    • Farsz równomiernie nałożyć do wszystkich kokilek.
    • Wierzch każdej pasty oprószyć siekanymi liśćmi kolendry i bazylii.
    • Każdą kokilkę przykryć liściem lub folią.
    • Kokilki wstawić do parownika i gotować na parze 5 do 10 minut.
    • Podawać otwarte kokilki – paszteciki można przyozdobić łyżką śmietanki kokosowej.

 
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych