Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Vacherin Fondue | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Vacherin Fondue


Tak jak Szwajcarzy uwielbiają robić swoje Fondue mieszając sery w rondelku, tak francuscy mieszkańcy Jury po drugiej strony granicy swojego Vacherin zapiekają wprost w sosnowym pudełku w którym dojrzewał. We Francji zwyczaj ten przeniósł się zresztą na inne sery, w szczególności popularny Camembert, które również pakuje się w sosnowe pudełka.

Składniki:

Vacherin w drewwnianym pudełku
– ząbek czosnku pokrojony w cienkie plasteki
– 2 łyżki białego wina, najlepiej z Jury

Przygotowanie:

    • Pół godziny przed zapiekanie ser wyjąć z lodówki i odpakować
    • Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Ser owinąć folią aluminiową, ponakłuwać ją razem z serem i w te miejsca powkładać plasterki czosnku. Całość podlać jeszcze winem
    • Zapiekać 25 minut, a później podawać z bagietkami.



FavoriteLoading Dodaj do ulubionych