Focaccia col Formaggio di Recco (Focaccia z serem)


Focaccia z serem to specjalność liguryjskiego miasteczka Recco położonego nieopodal Genui – nazywana jest tu także Fugassa co Formaggio. W jej przypadku używa się ciasta bez dodatku drożdży, które nadziewa się serem, wkłądając go pomiędzy dwa płaty. Zazwyczaj jest to Stracchino lub specjalny ligurysjki twaróg Prescinseua.
Legenda mówi, że przepis powstał podczas Trzeciej Krucjaty. Wówczas, uczestniczący w niej liguryjczycy z Recco chronili się w górach przed Saracenami mając z sobą tylko mąkę, oliwę i ser. Tak stworzyli nadziewane placki, które później, już w XIX wieku stały się obowiązkowym elementem miejscowych Tratorii, ale podawane były zwykle w okolicach święta zmarłych. Focaccia col Formaggio zuniwersalizowałą się dopiero po II Wojnie Światowej, kiedy wybrzeże Ligurii zaroiło się od turystów przepadających za tym prostym daniem – w 1997 roku wprowadzono nawet oznaczenie Autentica Focaccia col Formaggio di Recco.

Składniki:

Ciasto:
– 400 gr mąki
– 250 ml wody
– 3 łyżki oliwy
– łyżeczka soli
Dodatki:
– 400 gr miękkiego białego sera typu Stracchino
– 3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

    • Z mąki, wody, oliwy i soli wyrobić ciasto jak na zwykłą Focaccię bez drożdży.
    • Piekarnik rozgrzać do 250 st. C.
    • Prostokątną blachę nasmarować oliwą.
    • Ciasto podzielić na pół i rozwałkować je na dwa okrągłe ew. prostokątne płaty w zależność kształtu formy do pieczenia – muszą do niej pasować z lekkim marginesem
    • Płat ciast ułożyć na blasze i rozprowadzić na nim ser – zazwyczaj w kilkunastu miejscach rozkłada się porcje, które pod wpływem temperatury i tak się rozpłyną.
    • Na wierzch położyć drugi płat ciasta, skleić brzegi i wierzch posmarować pozostałą oliwą.
    • Piec około 10 – 15 minut, aż ciasto zacznie się rumienić
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych