Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Zuppa di Pane (Zupa z chleba) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Zuppa di Pane (Zupa z chleba)


Chleb, to jedyne pożywienie, którego zwykle nie brakowało w biednej dolinie Aosty leżącej między Piemontem a Szwajcarią. Jedzono go więc na wiele sposobów, z czerstwych bochenków robiąc kluski albo zupy. Taka gęsta Zuppa di Pane wzmocniona tutejszą Fontiną, gwarantowała sporą dawkę energii, zwłaszcza w mroźne zimy.



Składniki:

– 200 gr czerstwego chleba pokrojonego w kromki
– 2 cebule pokrojone w cienkie plastry
– litr bulionu
– 100 gr startej Fontiny (lub innego łatwo topiącego się sera)
– 50 gr masła

Przygotowanie:

    • W rondlu rozpuścić masło. Lekko zrumienić na nim cebulę.
    • Do rondla wlać bulion i dusić około kwadransa.
    • Piekarnik zagrzać do temperatury 180 st.C.
    • Kromki chleba zrumienić w piekarniku (ewentualnie w tosterze).
    • Chlebem wyłożyć dno brytwanny. Posypać je serem i zalać bulionem z cebulą.
    • Całość oprószyć pieprzem oraz solą i zapiekać około 20 minut.

(Poniżej znacznie bogatszy przepis na Zuppa di Pane)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych