day : 06/08/2013 48 w tej kategorii

Fasola Azuki / Czerwona Soja

Fasola Azuki (łac. Vigna angularis var. angularis) to roślina strączkowa wywodząca się z Korei i północnych Chin, skąd kilka wieków temu trafiła do Japoni. Zwykle jada się ją na słodko, gotowaną z cukrem, jako składnik deserów – jest nadzieniem do bułeczek gotowanych na parze. Dobrze komponuje się z innymi gatunkami fasoli oraz ryżem. Jest też bazą czerwonej pasty fasolowej.

Bób / Fava

Bób (łac. Vicia faba) wywodzi się ze wschodniej części morza Śródziemnego gdzie była kultywowana już 6.000 lat p.n.e. - to właśnie z niego, a nie z ciecierzycy powstawały pierwsze Falafele. Dziś najwięcej upraw prowadzonych jest w północnych Chinach oraz w Wielkiej Brytanii i Francji. W Polsce znana przede wszystkim w postaci świeżych ziaren. Na świecie sprzedawana jest także suszona. W krajach anglojęzycznych znane w Polsce duże ziarna bobu nazywane są Szeroką Fasolą (Broad Bean). Przyjęte na całym świecie określenie Fava wywodzi się z języka włoskiego i oznacza właśnie szeroka fasola.  We Włoszech bób jest zresztą dość popularna, trafia m.in. do gęstej umbryjskiej zupy Imbrecciata. Większe wzięcie ma jednak w rodzimym ziemi, na wschodzi i południu Morza Śródziemnego: Fūl Medames to tradycyjne, egipskie danie z bobu które rozprzestrzeniło się w wielu krajach arabskich, a w Tunezji bób często trafia do gęstych zup takich jak Berkoukech, Dchich czy też Bissara. Istnieje  także mniejsza odmiana bobu o twardszych ziarnach i intensywniejszym zapachu (łac. Vicia faba var. equina) zwana Końską Fasolą - używa się jej także jako paszy dla zwierząt. ...

Fasola Limeńska / Półksiężycowa

Fasola Limeńska (łac. Phaseolus lunatus) to fasola uprawiana w Ameryce południowej i środkowej. Jak nazwa wskazuje jej strąki mają kształt półksiężyca. Występuje m.in. w dużych ziarnach o delikatnym miąższu przez co nazywa się ją także Fasolą Masłową.

Kanawalia / Jack Bean

Kanawalia to rodzaj fasoli występująca w przeszło 70 odmianach. Rośnie w obszarach tropikalnych zarówno w Azji, na Oceanii i w Ameryce. Najbardziej popularnymi odmianami są: Jack Bean Pospolity (łac. Canavalia ensiformis) najpopularniejsza jest w Brazylii gdzie nazywana jest Świńską Fasolą (feijão-de-porco), ale występuje także w Tajlandii (Thùa Lan Dtao). Ze wzglądu na toksyczność nie można jej jadać surowej i konieczne jest dokładne dogotowanie. Fasola Szablasta ...

Fasola Egipska / Lablab / Bulay

Wbrew pozorom Fasola Egipska zwana też Fasolą Hiacyntową  (łac. Lablab purpureus (L.) Sweet subsp. purpureus) dziś nie jest bardzo popularna w krajach arabskich - stąd wywodzi się jednak jej pierwotna nazwa Lablab. Przede wszystkim pochodzi się z Afryki, i to w dodatku raczej czarnej, ale największą karierę zrobiła w Indiach (gdzie używa się nazwy Bulay, czasem nazwa się ją też Fasolą Indyjską) oraz na dalekim wschodzie, nawet w Indonezji.  Tradycyjnie w Afryce ...

Fasola Moong / Mung

Fasola Moong inaczej zwana Złotą Fasolką (łąc. Vigna radiata, Phaseolus aureus lub Phaseolus radiatus) wywodzi się z Indii, ale uprawiane jest także na dalekim wschodzie – najczęściej używa się jej w Chinach. Ma postać małych ziarenek najczęściej zielonych, rzadziej czerwonych lub żółtych. Jada się je po ugotowaniu. W Chinach zwykle jest daniem deserowym: dodaje się ją do słodkiej zupy lub robi słodką pastę. W Indiach często używany jest jako dahl, a po zmieleniu ...

Groszek Śnieżny

To jedna z najstarszych roślin uprawnych – pierwsze plantacje pojawiły się ponoć już 12.000 lat temu na obecnym pograniczu Tajlandii i Birmy. W tym regionie jest do dziś bardzo popularny. Rośnie zimą, także pod śniegiem i jest zbierany na przedwiośniu – stąd nazwa Groszek Śnieżny. Biologicznie to po prostu podgatunek grochu zwyczajnego – nazwa systematyczna Pisum sativum var. macrocarpon. Stąd bardzo zbliżony jest do popularnego także w Polsce groszku cukrowego – ...

Groszek Cukrowy

Groszek Cukrowy to jeden z wielu podgatunków grochu zwyczajnego – łac. Pisum sativum var. saccharatum. Jego cechą charakterystyczną jest fakt iż nadaje się do jedzenia w całości, razem ze strąkami (w przeciwieństwie np. do groszku zielonego). Stąd francuska nazwa mangetout, czyli jadane w całości, która odnosi się także do groszku śnieżnego. Groszek cukrowy jada się więc młody. Szczególnie ceniony jest w kuchni chińskiej oraz tajskiej gdzie wykorzystuje się go do ...

Szarłat

Szarłat (łac. Amaranthus) znany w Polsce jest głównie jako roślina ozdobna. Nie mniej Andyjscy Indianie od kilku tysięcy lat używają jej także w kuchni. Młode listki jadane są na surowo, ale szczególnie ceni się bogate w białko i tłuszcze ziarna. Stosowane są podobnie jak ziarna kukurydzy – w całości lub mielone na mąkę. Uprawiana jest m.in. odmiana Szarłat Ogoniasty (łac. Amaranthus caudatus), popularna w Peru i Ekwadorze. Jeszcze bardziej znane są odmiany szarłatu, ...

Łubin

Łubin (łac. Lupinus) to roślina strączkowa, która w kuchni robi się coraz bardziej popularna. Wszystko dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu, który kwalifikuje go do używania w ramach diety. Niektóre odmiany łubinu zawierają goryczkowate, toksyczne alkaloidy, których przed spożyciem należy się pozbyć – ziarna trzeba kilka dni moczyć w wodzie. Nie mniej w sprzedaży raczej pojawia się pozbawiony ich Łubin Słodki. Zresztą takie odmiany jak Łubin Biały (łac. Lupinus ...