Cukinia / Kabaczek


Problem czy Cukinia to Kabaczek nie jest trywialny. Zasadniczo to jedna i ta sama Dynia Szparagowa czyli odmiana dyni zwyczajnej po łacinie zwana Cucurbita pepo convar. giromontiina. Charakteryzuje się wydłużonym kształtem, przypominającym ogórka. Sprawę rozstrzygnąć można by etymologicznie: kabaczek to nazwa polska, a cukinia wywodzi się z Włoch gdzie tę odmianę dyni wyselekcjonowano – miało to miejsce w XIX w. prawdopodobnie w okolicach Mediolanu, a nazwa Zucchini to po prostu zdrobnienie słowa Zucca czyli Dynia. Praktyka jest jednak taka, że cukinia odnosi się raczej do zielonej odmiany, a kabaczki są przede wszystkim żółte i pomarańczowe, ewentualnie są nazwą ogólną obejmującą wszelkie modyfikacje tej dyni.
Ze względu na pochodzenie kabaczki najpopularniejsze są w basenie Morza Śródziemnego, ale karierę zrobiły także na północy Europy i poza nią. Mają one dość delikatny smak, ale niezbyt wiele walorów odżywczych, poza tym że odkwaszają organizm. Jadalne są także kwiaty Cukinii – Meksykanie wolą je nawet od samych owoców.

(Poniżej prosty przepis na kotleciki z cukinii)



Przepisy z cukinią


Tunezja

Couscous bil Djaj (Kuskus z kurczakiem)
Couscous bil Hout (Kuskus z rybą)
Kaftaji / Kafteji (Smażone warzywa)
Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)
Souani Tajiine (Tajine warzywny)

Liban i Bliski Wschód

Kousa Mahshi (Nadziewana cukinia)
Lahm Bi-Khal (Gulasz jagnięcy z warzywami)

Turcja

Anadolu Çorbası (Zupa anatolijska)
Etli Türlü / Türlü (Turecki gulasz)
Fırında Levrek (Pieczony okoń morski)
Şakşuka (Zapiekanka warzywna z bakłażanem)
Sebzeli Kuzu Kapama (Jagnięcina duszona z warzywami)
Sebzeli Pilic Güvec (Kurczak duszony z warzywami)

Grecja

Chortomageira (Warzywa duszone)
Gemisto (Warzywa faszerowane)
Kleftiko (Mięso pieczone w saszetkach)
Kreatosoupa (Zupa mięsno-warzywna)
Sfougato (Ciasto jajeczne z warzywami)

Włochy

Pancotto (Zupa chlebowa)

Francja

Ratatouille (Duszone warzywa)

Tajlandia

Kaeng Khae Gai (Curry ziołowe z kurczakiem)
Kaeng Liang (Wegetariańska zupa curry)
Kaeng Om Gai (Curry z wątróbką drobiową)
Kaeng Phet Daeng Gai (Czerwone curry z kurczaka)

Malezja

Nasi Berlauk (Ryż z sosem curry)

Meksyk

Caldo Tlalpeño (Zupa warzywna z kurczakiem)
Mole Chichilo de Res (Wołowina w brązowym sosie mole)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych