Bak Kwa (Zapiekana wieprzowina)

Bak Kwa to rodzaj suszonego słodko-kwaśnego mięsa wywodzącego się z południowych Chin, z prowincji Fujinan (gdzie znane jest bardziej jako Rou Gan i przygotowuje się je już od starożytności). Dziś bardzo popularne jest też w Malezji (inne nazwy to: Bakkwa, Bak Kua, Bak Kawa, ew. Ba Gua) oraz Tajlandii – przepis przywieźli ze sobą chińscy emigranci. Pierwotnie był to sposób na zakonserwowanie większych ilości mięsa, po dużych uroczystości. Tradycyjny sposób jego przygotowania jest prosty: po okrojeniu z tłuszczu i pocięciu w plastry mięso naciera się solą i marynuje. Później jest podwędzane.
Dziś metoda ta została uproszczona i dostosowana do warunków domowych. Używa się zwykle mielonego mięsa wieprzowego, które po doprawieniu i rozwałkowaniu trafia do piekarnika (przepis na filmie poniżej).

Bakkwa często jest ofiarowana w prezencie. W Chinach nie powinno go także zabraknąć na uroczystościach, takich jak np. wesele.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych