Bil Maslen Couscous to stara tradycja tunezyjskich Beduinów. Kiedy legalne było jeszcze wielożeństwo przygotowany w ten sposób comber jagnięcy każda żona kroiła po kolei, po kawałku prezentując się swemu mężowi. Od 1958 roku poligamia w Tunezji została zakazana, nie mniej kuskus z jagnięcym combrem pozostał kulinarną tradycją. Szczególnie ważny jest dla mieszkańców położonego na północy rejonu Siljana. Bil Maslen Couscous jest tu jednym z dań serwowanych podczas tradycyjnego wesela.
Składniki:
– comber jagnięcy, podwójny (oryginalnie używa się filet)
– 1 kg kuskusu
– 2 cebule, cienko posiekane
– 4 ząbki czosnku, drobno posiekane
– puszka siekanych pomidorów
– 150 gr ciecierzycy, namoczonej przez noc
– 5 małych marchwi, przeciętych wzdłuż
– 6 małych ziemniaków, przeciętych wzdłuż
– 2 – 3 łyżeczki Harissy
– 2 zielone chili
– 2 łyżki papryki w proszku
– garść siekanej pietruszki
– 6 łyżek oliwy
Przygotowanie:
-
- W rondlu rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i dodać czosnek. Podsmażyć jeszcze minutę.
- Dodać pomidory, harissę, paprykę i doprawić solą.
- W rondlu umieścić mięso, dodać ciecierzycę i zalać wodą tak aby przykryła comber.
- Całość dusić 40 minut: po 10 minutach dodać marchew, po kolejnych 10 minutach ziemniaki, a 5 minut przed końcem gotowania także chili.
- Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale żeby nie był zbyt miękki.
- Kaszę ułożyć na półmisku, zalać ją sosem z duszenia, na środek ułożyć comber, a dokoła warzywa (przed podaniem mięso można pokroić). Całość oprószyć pietruszką.