Buche’ Perico to szczególna nazwa dla potrawy – oznacza po prostu wnętrzności czy też flaki papugi. Źródłosłów trudny jest do ustalenia szczególnie, że chodzi tu o gęstą kukurydzianą zupę (rodzaj gulaszu) którą można spotkać na Dominikanie – wywodzi się z położonego na północnym-zachodzie rejonu Cibao (jako miejsce pochodzenia wskazuje się miasto Moca).
Kukurydzy towarzyszy dynia i wędzone wieprzowe policzki, ew. boczek, jako składnik budujący smak. Jest to potrawa nieco podobna do meksykańskiego Pozole, chociaż znacznie gęstsza. Traktuje się ją jak pełnowymiarowe danie obiadowe – Buche’ Perico zazwyczaj towarzyszy miska ryżu.
Składniki:
– ziarna ścięte z 3 kolb kukurydzy
– 700 gr boczku wędzonego, pokrojonego na kawałki
– 400 gr dyni, pokrojonej w kostkę
– cebula, posiekana
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– puszka pomidorów siekanych
– słodka papryka, pokrojona w kostkę
– marchewka, posiekana
– łodyga selera naciowego, posiekana
– łyżka mąki kukurydzianej
– garść siekanej pietruszki lub kolendry
– 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
- Kukurydzę zalać 2 litrami wody i gotować około trzech kwadransów. Ziarna odsączyć, a wywar odstawić.
- W garnku podgrzać olej, zrumienić na niej boczek, dodać cebulę i czosnek.
- Kiedy cebula się zeszkli dodać pozostałe warzywa oraz kukurydzę. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Całość zalać wywarem spod kukurydzy i gotować około 20 minut.
- Wyjąć połowę dyni, zmiksować i dodać z powrotem do garnka.
- Mąkę kukurydzianą wymieszać w pół szklanki wody i wlać do zupy.
- Podając zupę oprószyć zieleniną.
Dla wzbogacenia posiłku niektórzy na środek talerza z zupą serwują jajko sadzone.