Buche’ Perico (Gulasz kukurydziany z dynią)


Buche’ Perico to szczególna nazwa dla potrawy – oznacza po prostu wnętrzności czy też flaki papugi. Źródłosłów trudny jest do ustalenia szczególnie, że chodzi tu o gęstą kukurydzianą zupę (rodzaj gulaszu) którą można spotkać na Dominikanie – wywodzi się z położonego na północnym-zachodzie rejonu Cibao (jako miejsce pochodzenia wskazuje się miasto Moca).
Kukurydzy towarzyszy dynia i wędzone wieprzowe policzki, ew. boczek, jako składnik budujący smak. Jest to potrawa nieco podobna do meksykańskiego Pozole, chociaż znacznie gęstsza. Traktuje się ją jak pełnowymiarowe danie obiadowe – Buche’ Perico zazwyczaj towarzyszy miska ryżu.

Składniki:

– ziarna ścięte z 3 kolb kukurydzy
– 700 gr boczku wędzonego, pokrojonego na kawałki
– 400 gr dyni, pokrojonej w kostkę
cebula, posiekana
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– puszka pomidorów siekanych
– słodka papryka, pokrojona w kostkę
marchewka, posiekana
– łodyga selera naciowego, posiekana
– łyżka mąki kukurydzianej
– garść siekanej pietruszki lub kolendry
– 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

    • Kukurydzę zalać 2 litrami wody i gotować około trzech kwadransów. Ziarna odsączyć, a wywar odstawić.
    • W garnku podgrzać olej, zrumienić na niej boczek, dodać cebulę i czosnek.
    • Kiedy cebula się zeszkli dodać pozostałe warzywa oraz kukurydzę. Doprawić solą oraz pieprzem.
    • Całość zalać wywarem spod kukurydzy i gotować około 20 minut.
    • Wyjąć połowę dyni, zmiksować i dodać z powrotem do garnka.
    • Mąkę kukurydzianą wymieszać w pół szklanki wody i wlać do zupy.
    • Podając zupę oprószyć zieleniną.

 
Dla wzbogacenia posiłku niektórzy na środek talerza z zupą serwują jajko sadzone.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych