Bulgur to rodzaj arabskiej kaszy pszenicznej. Uzyskiwany jest z parowanych, łuskanych i prażonych ziaren pszenicy. Podczas tego procesu zyskuje łagodnie orzechowy smak. Gotuje się go krótko lub po prostu zalewa wrzątkiem. Dobrze wchłania różne płyny, dlatego często dodaje się do niego m.in. oliwę i cytrynę. Bulgur to podstawa takich dań jak Tabbouleh czy Kibbeh.
Przepisy z burgulem
Tunezja
– Borghol bil Allouche (Burgul z jagnięciną)
– Dchich / Tchich (Zupa z ośmiornicami)
– Osbène (Kiełbaski z kurczaka)
Liban i Bliski Wschód
– Imjadara (Soczewica z bulgurem)
– Kibbeh / Kibbe / Kubbeh (Krokiety z bulguru i jagnięciny)
– Kibbeh Bil Saniyeh (Zapiekana z mieloną jagnięciną)
– Kibbeh Samak (Pulpety rybne)
– Tabbouleh (Sałatka z pietruszką i bulgurem)
Turcja
– Anadolu Çorbası (Zupa anatolijska)
– Ekşi Aşı (Zupa z pulpetami)
– Kisir (Sałatka z bulgurem/kuskusem)
– Sarma (Gołąbki z jagnięciną)