Clapshot (Pure z rzepy i ziemniaków)


To pure z rzepy i ziemniaków jest podstawowym szkockim dodatkiem do dań. Wywodzi się z Orkney, archipelagu wysp u północnych wybrzeży Szkocji, a najczęściej towarzyszy Oatcake, a przede wszystkim Haggis (szczególnie 25 stycznia, w tzw. Noc Burns’a upamiętniającą szkockiego wieszcza narodowego). Dziś Clapshot sprzedawany jest jako danie gotowe w szkockich supermarketach.
Domowe wykonanie jest jednak wyjątkowo proste.

Składniki: pół kg ziemniaków, pół kg rzepy, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki masła

Sposób przygotowania: ziemniaki oraz rzepę gotuje się osobno, a później rozgniata na puree razem z masłem i szczypiorkiem.

(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)



/Fot: PROKevin Tao//

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych