We włoskiej Emili-Romagnii trudno o bardziej klasyczną potrawę sylwestrową jak nadziewana nóżka wieprzowa Zampone czy też podobna do niej Cottechino. To coś jak w Polsce flaki. Jedzenie tłuste i treściwe pozwalające przetrwać długą noc, ewentualnie pokrzepić się na Nowy Rok. W najbardziej klasycznej wersji Cottechino (czy też Zampone) podawane jest z soczewicą: tak powstaje Cotechino con Lenticchie. Widać w tym pokrewieństwo z francuskim Saucisses aux Lentilles du Puy, co wskazuje na próbę bilansowania ciężkiego mięsa przez rośliny strączkowe – Włosi mają zresztą własny specyficzny rodzaj soczewicy z Castellucio w Norcii.
Bardziej wykwintna wersja podania nadziewanej nóżki to Cotechino (Zampone) in Galera.
Składniki:
– 1 kg Cotechino lub Zampone
– 300 gr soczewicy, najelpiej Castellucio
– 4 liście szałwii
– gałązka rozmarynu
– kilka liści selera
– 2 ząbki czosnku, obrane
– 2 suszone pomidory, przekrojone na pół
– 1 papryczka peperoncini
– 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
-
- Zampone gotować w opakowaniu lub zawiniętą w ściereczkę (o ile jest bez termicznego opakowania) około godzinę.
- W międzyczasie ugotować soczewicę. Włożyć ją do rondla z pozostałymi składnikami, poza oliwą i zalać wodą.
- Soczewicę gotować około 20 minut. Odsączyć i usunąć dodatki.
- Do soczewicy dodać oliwy. Doprawić solą i pieprzem.
- Na półmisku ułożyć soczewicę, a na niej Zampone ugotowane, odsączone i pokrojone w plastry.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu, ale nieco alternatywną wersją receptury. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)