Przepis na tę lekką zupę rybną wywodzi się z miasta Cullen położnego w Moray, na północno-wschodnim wybrzeżu Szkocji. Tymi korzeniami tłumaczy się pierwszą część nazwy. Skink z kolei to szkockie słowo wywodzące się ze staroholenderskiego schenke, oznacza i pierwotnie odnosiło się do zupy na bazie pręgi wołowej. Cullen Skink tradycyjnie przygotowuje się jednak nie z czerwonego mięsa, ale ryby: wędzonego łupacza lub dorsza.
Składniki:
– duży wędzony łupacz, dorsz lub inna morska ryba (około 1 kg)
– trzy ziemniaki pokrojone w kostkę
– cebula drobno posiekana
– 0,5 – 1 litr mleka
– 2 łyżki masła
– liść laurowy
Przygotowanie:
- Rybę włożyć do rondla i zalać wodą tak aby ją przykryła. Gotować około 5 minut.
- Wyjąć rybę i do tej samej wody dodać ziemniaki, cebulę, liść laurowy oraz doprawić solą i pieprzem. Gotować kwadrans.
- Liść laurowy wyrzucić, a do wody dodać mleko. Podgrzać.
- Całość zmiksować na na rodzaj kremu.
- Dodać rybę obraną ze skóry, wyfiletowaną i podzieloną na płatki. Chwilę jeszcze gotować. Podając przybrać zieleniną
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę.)