Lancashire i jego stolica Lancaster podobnie jak położony nieopodal Manchaster od dawna było zagłębiem fabryk oraz ludzi pracy. Dlatego tutejsza kuchnia charakteryzuje się ogromną prostotą. Jednogarnkowy Lancashire Pot lub Lancashire Hotpot wywodzący się z tej okolicy było w znacznym stopniu inspirowane irlandzkim gulaszem, Irish Stew. Dziś jest szczególnie popularne jako danie pubowe znane w całej Anglii i zaliczane do posiłków określonych wspólną nazwą Hot-Pot czyli gorący kociołek – w ten sam sposób nazywany jest Hotch-Potch.
Składniki:
– 1 kg karkówki jagnięcej podzielonej na 8 do 10 kawałków
– 3 cebule pokrojone na półtalarki
– 1 kg ziemniaków pokrojonych na cienkie plasterki
– 2 marchwie pokrojone w plasterki
– 4 plastry bekonu
– pół litra bulionu wołowego
– 30 gram roztopionego masła
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
- W brytwannie ułożyć jagnięcinę i przykryć ją warstwami cebuli, bekonu, marchwi oraz ziemniaków.
- Całość podlać bulionem a wierzch polać masłem
- Piec pod przykryciem 2 godziny, a później jeszcze godzinę bez przykrycia
Dla wzbogacenia smaku gulasz zapieka się także z serem Lancashire.