Derentwater to duże jezioro leżące w Cumbrii, w północno-zachodniej Anglii. W całej Wielkiej Brytanii słynne są tutejsze dzikie kaczki. Ich mięso jest wyjątkowo aromatyczne i delikatne. Derwentwater Duck tradycyjnie piecze się i podaje oczywiście z miejscowym Sosem Cumberland.
Składniki:
– 4 piersi z kaczki
– 4 łyżki Sosu Cumberland (można więcej)
– kieliszek brandy
– kilka gałązek rukwi wodnej
– kilka plasterków pomarańczy
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.
- Skórę kaczki ponacinać na krzyż. Oprószyć solą i pieprzem.
- Mięso umieścić w żaroodpornym naczyniu. Piec około trzech, czterech kwadransów, aż skórka będzie chrupiąca.
- Piersi wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Z pieczeniowego sosu usnąć nadmiar tłuszczu. Resztę pozostawić i podgrzać na gazie.
- Do sosu dodać brandy. Zagotować i dodać Sos Cumberland.
- Sos podawać z kaczką przybraną rukwią i plasterkami pomarańczy.