Nazwa tego niezwykle prostego, angielskiego dania wywodzi się ponoć od francuskiego słowa Hachis co oznacza siekać lub kroić na plasterki. Zaiste danie to jest przekładańcem cienko krojonych składników. Wywodzi się z Northumbrii, gdzie zazwyczaj jadało się na kolację. W swojej konstrukcji Pan Haggerty przypomina inne podobne ziemniaczane zapiekanki, takie jak francuski Gratin.
Na filmie nieco bogatsza wersja zapiekanki z dodatkiem śmietany.
Składniki:
– pół kg ziemniaków pokrojonych na cienkie plasterki
– 100 gr Cheddara pokrojonego na plasterki
– 2 cebule pokrojone na półplasterki
– 4 łyżki masła
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.
- Na patelni roztopić połowę masła i zrumienić na nim cebulę.
- Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na nią cebulę, później ser i całość przykryć ziemniakami (w tych samych sekwencjach ziemniaki-cebula-ser warstwy można powtarzać, ważne aby na wierzchu znalazły się ziemniaki).
- Całość polać resztą roztopionego masła i zapiekać trzy kwadranse. Jeśli wierzch nie zacznie się rumienić przed końcem pieczenia zwiększyć temperaturę do 220 st.C.