Dolomiti wywodzi swoją nazwę od znanego wśród narciarzy masywu górskiego okalającego trydenckie Predzzzo i Cavalese oraz rozciągającego się w prowincji Belluno (region Veneto). Istotą jest tu duża ilość bogatych w zioła i trawy łąk na których pasą się krowy rasy Bruna (Bruno Alpina). Historia Dolomiti jest dość krótka. W latach 30-tych w alpejskie doliny przybyli studenci Istituto Tecnico Agrario w San Michele, i zaczęli wytwarzać pierwsze sery. Dolomiti rozprzestrzenił się po całym regionie i w latach 60-tych nazywano go Nostrano, czyli „nasz” w sensie regionalny (dziś Nostrano to podobny ser, tyle że ściśle przypisywany do okolic Trydentu). Nazwę Dolomiti zyskał dopiero w latach 80-tych. Dziś produkcja koncentruje się w Colle Saint Lucia i Val Zoldana, a w samych Dolomitach w Val di Fiemme. Jest to półtwardy klasycznie żółty ser, klasyfikowany jako tipo „latteria” a pasta semicotta. Jada się go zarówno świeżego jak i dojrzewającego.