Durian


„Król owoców” tak Durian nazywany jest w miejscu swojego pochodzenia, czyli Azji Południowo-wschodniej – w Indonezji skąd się wywodzi, a także Malezji i Tajlandii. Ten owoc z kilku rodzajów drzewa Durio przypomina duży melon (30 cm długości) a jego gruba zielono-brązowa skóra obrośnięta „kolcami” kryje częściej żółty niż czerwony miąższ. Jest to owoc jadany zarówno na surowo, jak i dodawany do potraw smażonych i gotowanych (w Indochinach można także nabyć suszonego Duriana). W Malezji podsmaża się go z cebulą oraz chili i podaje jako dodatek do dań. Indonezyjczycy dodają go do zupy Sayur, a na Sumatrze w sosie na bazie owocu duriana duszą rybę – Ikan Brengkes.
Poza tym, że jest dość słodki, ma również bardzo nieprzyjemny zapach. Z tego względu jedzenie Duriana w miejscach publicznych (hotele, środki transportu etc.) jest zabronione. Chodzi nie tylko o fetor świeżego owocu. Sok który wsiąknie w tapicerkę pozostawia trwałe nuty zapachowe.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych