Flageolet / Flażoletka


Flageolet znana w Polsce jako flażoletka to odmiana zwykłej fasoli wyhodowana we Francji. Ma charakterystyczne jasnozielone, niezbyt duże ziarna co zawdzięcza specyficznej metodzie uprawy. Pod koniec XIX wieku dość przypadkowo odkrył ją Gabriel Chevrier, rolnik z Brétigny-sur-Orge nieopodal Paryża. Zwykłą białą fasolę obsadził bowiem na tyle późno, że nie było szans aby w pełni dojrzała. Zebrał ją więc kiedy jeszcze była zielona i wysuszył zachowując niezwykłą jak na fasolę barwę.
We Francji odmiana ta nazywana jest również Chevrier.
Najbardziej klasycznym zastosowanie flażoletki jest dodanie jej do pieczonej jagnięciny: Agneau aux Flageolets.

(Poniżej przepis na wegetariańskie Cassoulet przygotowanym na bazie flażoletki i mirepoix)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych