Kaczki to wyjątkowo popularne ptactwo domowe hodowane w Indonezji. Kiedyś do garnka trafiały tzw. Malajka, dość pokaźnych rozmiarów (ok. 3 kg) daleka krewniaczka znanych nam kaczek, które dziś są już gatunkiem zagrożonym. Dlatego Indonezyjczycy sięgają po zwyczajne, sporo mniejsze kaczki. Poniższy przepis na curry z kaczki Gulai Bebek wywodzi się ze wschodniej Sumatry, czyli rejonu gdzie kiedyś występowały Malajki.
Składniki:
– kaczka podzielona na 8 – 10 części (mogą być 2 – 3 udka i piersi), bez skóry
– 2 łyżki pasty z tamaryndowca
– łyżeczka cukru
– 2 łodygi trawy cytrynowej, pokrojone na 5 cm kawałki
– 3 łyżki oleju
Pasta:
– 5 zielonych chili, pokrojonych
– cebula, pokrojona
– 2 łyżki imbiru posiekane
– łyżka galangalu
– 2 łodygi trawy cytrynowej, pokrojone na 5 cm kawałki
– ćwierć łyżeczki kurkumy
– 4 listki limonki kaffir, bez ogonka
– pół łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
- W moździerzu lub malakserze zmiksować wszystkie składniki pasty.
- W garnku rozgrzać olej i kilka minut podsmażyć na niej pastę.
- Dodać mięso i pozostałe składniki, dolać ok. 3/4 litra wody doprawić solą i zagotować.
- Całość dusić około godziny. W tym czasie sos powinien zredukować się o połowę.
Mięso ugarnirować chili i podawać z ryżem oraz warzywami.