Hoja Santa to rodzaj pieprzu (łac. Piper auritum) uprawianego w Ameryce Środkowej i Południowej. Cenione są jego liście – Hoja Santa oznacz święte liście (stąd też nazwa Święty Pieprz) – o dość złożonym aromacie, porównywanym do: Eukaliptusa, Lauru, Lukrecji, Sasafras, Anyżu, Gałki Muszkatułowej, Mięty oraz Estragonu (jako substytutu zwykle używa się Liści Awokado). Szczególnie ceniony jest w kuchni meksykańskiej gdzie nazywany jest także Acuyo lub Anisillo. Dodaje się go m.in. do Tamales, sosu Mole Verde, a przed gotowaniem liśćmi owija się także mięso oraz ryby (zawija się w nie także ser). Hoja Santa używa się jako dodatek do Kakao, a w południowo-wschodnim Meksyku robi się z niego likier Verdin.
[yellow_box]Odmiany Pieprzu: Czarny | Biały | Zielony | Czerwony | Peruwiański | Długi | Cabé Jawa | Kubeba | Kava | Betel | Matico | Hoja Santa | Lolot | Gwinejski | Senegalski | Syczuański | Tasmański | Dorrigo | Wodny[/yellow_box]