W Tunezji określenia Hsou używa się w odniesieniu do wszelkiego rodzaju płynnych posiłków. Poniższy przepis to rodzaj zupy o wyjątkowo gęstej konsystencji, którą zawdzięcza dodaniu gruboziarnistej semoliny. Receptura wywodzi się z Tozeur, oazy znajdującej się w południowo-zachodniej części kraju. Zwykle serwuje się ją jako poranny posiłek w okresie żniw. Po ten sam przepis niektórzy Tunezyjczycy sięgają także w porze Ramadanu. Jest to ich wieczorny posiłek – wówczas Hsou wzbogaca się mlekiem i serwuje z dodatkiem fig. Normalnie jada się ją z kromką pieczywa
Składniki:
– 70 gr grubej semoliny
– cebula, drobno posiekana
– puszka pomidorów
– 3 ząbki czosnku, posiekane
– łyżeczka harissy
– łyżeczka suszonej papryki
– łyżeczka mielonego kminu
– łyżeczka mielonej kolendry
– garść siekanej pietruszki
– cytryna, obrana ze skórki
– 6 łyżek oliwy
Przygotowanie:
- W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę.
- Dodać pomidory i przyprawy. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Zagotować i dodać czosnek oraz pietruszkę.
- Dodać 1 litr wody. Całość gotować około 20 minut.
- Wsypać semolinę i gotować jeszcze 10 minut.
- Miąższ cytryny posiekać i dodać do zupy (pestki wyrzucić).
- Gotować jeszcze 5 minut i podawać.