Loara przecinając Centralną Francję tworzy wyjątkowo żyzną dolinę (nominalnie są to dwa oddzielne regiony). Najbardziej kojarzy się gęsto rozsianymi zamkami, siedzibami rodów arystokratycznych, które potwierdzają jak bogata jest to ziemia. Poza tym jest tu kilka starych i ważnych ośrodków miejskich takich jak Orlean, Tours oraz Nentes. To właśnie tutejsze, zasobne mieszczaństwo – wśród których znalazł się jego największy portrecista Honoriusz Balzak – wprowadziło do francuskiej kuchni tłuste, mięsne specjały takie jak Rillettes i Rillons czy też kiełbaski Andouille oraz Andouillettes. Loara jest także największym, słodkowodnym zapleczem rybackim Francji, przez co w menu tutejszych bistro nie brak rzecznych ryb.
Przepisy
Ryby i Owoce Morza
- Alose do Loire a l’oseille (Śledź rzeczny ze szczawiem)
- Anguille de Loire Tartare (Węgorz z Loary w sosie tatarskim)
Mięso i Drób
- Porc aux pruneaux (Wieprzowina ze śliwkami)
- Poulet au Vinaigre (Kurczak w occie)
Porady
- …
Smaki
Przyprawy
- Fleur de Sel (sól)
- Vinaigre de Cidre (Ocet Jabłkowy)
- Vinaigre d’Orléans
Warzywa i owoce
- Mâche (roszponka)
Sery i nabiał
- Chaubier
- Crottin de Chavignol
- Fourme
- Port Salut
- Pouligny-saint-pierre
- Saint-Maure
- Saint-Paulin
- Selles-sur-cher
- Valencay