To jedno z najbardziej podstawowych i jednocześnie najprostszych dań w całej Indonezji. Nasi Uduk znaczy tyle co mieszany ryż. Jest po prostu gotowany w mleku kokosowym z przyprawami i podawany z dodatkiem ostrego sosu oraz chrupkami Emping, smażonym kurczakiem lub smażona cebulą. Nasi Uduk to popularny uliczny fast food, dostępny dla każdego – kosztuje około pół dolara. Co ciekawe mimo to jego sposób przygotowania przypomina nieco ceremonialny Tumpeng. Malajskim odpowiednikiem jest Nasi Lemak.
Składniki:
– 400 gr ryżu
– 600 ml mleka kokosowego
– laska kasji (ew. cynamonu)
– łodyga trawy cytrynowej
– pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszać w garnku i zagotować.
- Garnek zdjąć z ognia i odstawić przykryty na kwadrans. Ryż powinien wchłonąć mleko.
- Ryż zawinąć w folię aluminiową. Umieścić w parowniku i gotować na parze około 20 minut.
(Poniższy film, nie jest literalną ilustracją przytoczonego powyżej przepisu. Bardziej chodzi o pokazanie jak przyrządza się tę potrawę – film w oryginalnej wersji językowej z angielskimi napisami.)