Olej Kukurydziany to jeden z najtańszych tłuszczów produkowanych na świecie (porównywać można go wyłącznie z Olejem Rzepakowym). Wynika to z wysokiej wydajności samej kukurydzy – olej tłoczony jest ze skiełkowanych ziaren wysokotłuszczowych odmian Kukurydzy. Stąd w Ameryce stał się podstawą produkcji biodiesla pierwszej generacji. Nie mniej ma też zastosowanie użytkowo-przemysłowe i oczywiście kulinarne. Ceniony jest za wysoką temperaturę wrzenia (ok 230 st. C) co predestynuje go do użycia podczas smażenia. Niemniej Olej Kukurdziany ma dużą ilość kwasów tłuszczowych Omega 6 kosztem kwasów Omega 3, przez co nie jest zalecany przez dietetyków (podobnie rzecz ma się w przypadku Oleju Słonecznikowego). Standardowa relacja potrzebna człowiekowi to 4 do 1, a w przypadku Oleju Kukurydzianego mamy aż 50 do 1.