Ta cała plejada nazw (inne określenia to Pieprz Afrykański, Błotny, Murzyński, Kani i Kili) odnosi się do nasion wiecznie zielonego drzewa o nazwie Ksylopia Etiopska (łac. Xylopia aethiopica). Schowane w strąkach ziarna niekiedy mylone są z podobnie nazywanym Pieprzem Gwinejskim. Aromat i smak podobne mają do pieprzu połączonego z Gałką Muszkatułową (z nieco żywiczną nutą). Szczególnie popularne są w Afryce zachodniej – m.in. w Senegalu i Kamerunie – gdzie po lekkim utłuczeniu w moździerzu dodawane są do zup oraz gulaszy. W Senegalu wędzone ziarna pieprzu można dostać pod nazwą Poivre de Sénégal.
[yellow_box]Odmiany Pieprzu: Czarny | Biały | Zielony | Czerwony | Peruwiański | Długi | Cabé Jawa | Kubeba | Kava | Betel | Matico | Hoja Santa | Lolot | Gwinejski | Senegalski | Syczuański | Tasmański | Dorrigo | Wodny[/yellow_box]