Queso de La Serena to hiszpański ser z mleka owiec rasy Merina, produkowany na obszarze pastwisk La Serena na północnym wschodzie prowincji Badajoz w Extremadurze. Objęty jest ochroną regionalną DOP, a jego wyjątkowość poza użyciem mleka owiec Merina wynika z faktu karmienia ich aromatycznymi trawami z La Serena oraz użycia lokalnej roślinnej podpuszczki z kwiatów Kardu (łac. Cynara cardunculus). Z pośród objętych ochroną regionalną hiszpańskich serów podobny zabieg stosuje się tylko w przypadku także pochodzącego z Extremadury Torta del Casar oraz kanaryjskiego Queso Flor de Guía.
Produkcja Queso de La Serena odbywa się tradycyjnymi i rzemieślniczymi metodami. Mleko koaguluje się powoli, a do wyprodukowania 1 kg sera konieczny jest udój od 12 do 20 owiec. Ser ma kształt dysku z twardą, popękaną, jasnożółtą skórką z wyraźnym wzorem słomianej plecionki pleita. Miąższ o kolorze kości słoniowej ma bardzo miękki, kremowy, niemal płynny. W miarę dojrzewania twardnieje, żółknie i nabiera intensywniejszego smaku oraz aromatu. Wyróżnia się pikantnym, lekko gorzkawym smakiem, wynikającym z użycia podpuszczki z ostu oraz niską kwasowością i umiarkowaną słonością. Młode, bardzo miękkie dojrzewające nie więcej niż 60 dni nazywane są Tortas i podaje się je łyżką, gdyż masa jest zbyt miękka, by ją kroić. Starsze, twardsze wersje mają bardziej zwartą konsystencję i intensywniejszy smak.


