Kard (łac. Cynara cardunculus) to popularne we Włoszech warzywo zimowe. Spokrewniony jest z Karczochem (jest to gatunek zwany Karczochem Hiszpański czy też Karczochem Ostowym), przypomina seler naciowy, ale hoduje się je jak szparagi. Długie łodygi przysypuje się ziemią dzięki czemu zachowują kremowy kolor. W przeciwieństwie do selera nie jada się jednak dość twardych łodyg zewnętrznych ale raczej delikatne wewnętrzne i tak jak w karczochach serca rośliny. Kardy serwuje się na surowo w sałatkach albo np. w Bagna Cauda. Także się je smaży i gotuje.
We Włoszech szczególnie popularne są w Piemoncie – najbardziej znana odmiana Cardo gobbo di Nizza Monferrato pochodzi z niziny Monferrato. Przydomenk gobbo czyli garbaty, wiąże się z procesem jego dojrzewania. Kardy po zakopaniu w ziemie nie tylko nabierają białej barwy, ale również wyginają się w „garby”. Z kulinarnego punktu widzenia ważniejsze jest jednak to, że tracą wówczas swoją naturalną goryczkę, a smak nabiera delikatności.
W krajach anglosaskich kardem nazywana jest również Bietola popularna we Włoszech, a także Dzikie Buraki.