Queso Zamorano

Queso Zamorano to hiszpański ser owczy z Zamorry. Od 1992 roku objęty ochroną regionalną DOP produkowany jest z mleka lokalnych ras owiec Churra i Castellana, a także ich krzyżówek z rasą Assaf. Miejscowa tradycja serowarstwa sięga czasów starożytnych, o czym świadczą archeologiczne znaleziska z epoki brązu. Wytwarzany tu ser wspomniany jest także w starożytnym rzymskim traktacie Columela, a w średniowieczu pojawiły się pierwsze regulacje dotyczące jego produkcji oraz sprzedaży. Był wówczas składnikiem dziesięcin i płatności feudalnych.
Gotowy ser o cylindrycznym kształcie waży od 1,5 do 4 kg i dojrzewa minimum 100 dni podczas których jest regularnie obracany. Ma zwarty miąższ z drobnymi oczkami oraz intensywny, lekko pikantny smak. W przypadku Queso Zamorano można spotkać określenia artesano, co wskazuje że był wytwarzany z mleka surowego przy użyciu podpuszczki zwierzęcej.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych