Smak na… jogurt (Marzec, Tydzień 10)

Zaprawione bakteriami mleko, które po paru godzinach kwaśnieje i gęstnieje to produkt który najprawdopodobniej powstał gdzieś w Azji Środkowej. Popularność zyskał jednak dopiero za sprawą Turków, którzy nadali mu także nazwę Yoğurt. Stąd wyemigrował na zachód, ale najlepiej przyjął się w bezpośrednim sąsiedztwie Stambułu, na Bałkanach gdzie wpływy Turków i ich kuchni są największe. Jednym z największych popularyzatorów jogurtu na Starym Kontynencie był Żyd z Salonik Isaac Carasso. Swoją przetwórnie mleczną założył w Barcelonie i nazwał ją imieniem syna Daniela, tyle że zdrobniale i po katalońsku: Danon (później ten właśnie syn przeniósł firmę do Francji).

W Europie najbardziej popularne sposób na spożytkowanie jogurtu to przygotowanie sosu – tureckiego Cacik lub greckiego Tzatziki (ich uproszczona wersja to Hadari). W Turcji to też jeden z elementów przygotowania meze, zestawu drobnych przekąsek –  np. sos jogurtowy z marchwią Kış Cacığı.

We wschodniej części Morza Śródziemnego to jednak także baza dla orzeźwiających zup, takich jak turecki Tutmaç Çorbası z soczewicą oraz Yayla Corbasi / Lebeniye Corbasi. W Libanie spotkać za to można Sherbet Khyar Bi Laban do której dodaje się ogórka.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych