Kiszona kapusta to jeden ze specjałów, który tradycyjnie pozostawał w Polsce na sezon jesienno-zimowy. Przywiązanie do kiszenia warzyw nie dotyczy wyłącznie środka Europy, a kiszona kapusta ma także spore wzięcie na obrzeżach naszego regionu geograficznego.
Najlepszy przykład to alzackie Choucroute a l’Ancienne, kapusta z wieprzowiną (mięsem i wędlinami) przez niektórych uznawane nawet jako danie narodowe tutejszej kuchni. Popularna stała się tak bardzo, że przeszła nawet w formę fast-foodu: nadziewa się nią bułki hot-dog’owe oraz bajgle. W podobny sposób w Polsce można by faszerować bułki bigosem.
Wszelkie europejskie potrawy z kiszonej kapusty są zresztą podobne do bigosu. Tak samo jest w przypadku dań bałkańskich z obszaru byłej Jugosławii. Serbowie mają swój Podvarak, a Chorwaci Lički Kupus. Podobnie jak w przypadku Choucroute a l’Ancienne i w odróżnieniu od bigosu, tutaj mięsa z kapustą się nie dusi, ale zapieka. I to całkiem długo.