Smak na… Pak Choy (Kwiecień, Tydzień 14)

Pojawiająca się wiosną na warzywnych targowiskach Bok Choy czy też Pak Choi (albo inna kombinacja obu sylab), to odmiana Kapusty Chińskiej. Nazwę tłumaczy się jako białe warzywo ze względu na jej szerokie białe łodygi. Liście są przy tym płaskie i soczyście zielone. Ma nieco goryczkowaty smak i przy odrobinie dobrej woli można ją traktować jako coś pomiędzy szpinakiem, a kapustą. Spośród europejskich warzyw najbardziej podobna jest jednak włoska bietola znana też jako kard szwajcarski (Bok Choy nazywa się niekiedy chińskim kardem)

W Chinach znana jest też  Shanghai Bok Choy zwanym też małym Bok Choy. Jest to po prostu mniej dojrzała i wyrośnięta forma kapusty, co wiąże się z chłodniejszym klimatem panującym w Szanghaju. Samo Bok Choy związane jest przede wszystkim z kuchnią południa i to nie tylko Chin, ale także całej Azji Południowo-Wschodniej

Zachowująca chrupkość Bok Choy bardzo dobrze sprawdza się w daniach smażonych, m.in tajskich i malajskich, szczególnie tych przygotowywanych z makaronem:
– Char Hor Fun (Makaron ryżowy w sosie)
Lor Mee (Duszony makaron z mięsem)
Maggi Goreng (Smażony makaron)
Phat Phak Ruam Mit (Warzywa smażone)

Liśćmi chińskiej kapusty nadziewa się też malajskie placki Popiah oraz dodaje do indonezyjskiej zupy Sayur Lodeh.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych