W całych Włoszech Abruzja słynie ze swoich owiec. Castrato podobnie jak Montone to po prostu kastrowany baran. Tego typu mięso poza samą Abruzją i Molise jada się jednak dość sporadycznie. Ma ono przy tym specyficzny posmak dziczyzny. Sugo di Castrato to po prostu sos mięsny z tego typu barana, który mieszkańcy Abruzji zwykli jadać z makaronem.
Składniki:
– 250 gr drobno posiekanej lub mielonej baraniny (może być jagnięcina)
– cebula drobno posiekana
– gałązka rozmarynu drobno posiekana
– 50 gr słoniny drobno posiekanej
– puszka siekanych pomidorów
– kieliszek białego wytrawnego wina
Przygotowanie:
- Na patelni przesmażyć nieco słoninę.
- Na wytopionym łoju zrumienić cebulę oraz mięso doprawione rozmarynem.
- Całość zalać winem i dusić około 10 minut. Doprawić solą oraz pieprzem.
- Do mięsa dodać pomidory i dusić jeszcze około godziny.