Szparagi


Szparagi, kojarzą się przede wszystkim z Niemcami. Przynajmniej te białe. W gruncie rzeczy uprawiane są jednak w całej Europie – przede wszystkim we Francji i Włoszech – a naczelna zasada jest taka, iż im bardziej na południe tym łatwiej o odmiany bardziej zielone, a nawet różowe, fioletowe i purpurowe (to specjalność włoskiej Kampanii, przez co noszą nawet nazwę Asparago Napoletano). Ich ojczyzna leży jednak na wschodzie, w Egipcie. To stąd przywieźli je starożytni Grecy i upowszechnili nie tylko na Peloponezie, ale także półwyspie Apenińskim. Rzymianie byli zresztą ostatnimi, którzy cenili ich delikatny smak. Po wiekach zapomnienia wysoką pozycję kulinarną szparagom przywrócił dopiero Ludwik XIV. Na królewskim stole musiały być obecne cały rok, dlatego jego ogrodnik La Quintinie opanował uprawę szparagów w szklarni.

Dziś szparagi są jednak traktowane raczej jako warzywo sezonowe – w całej Europie sezon zaczyna się mniej więcej w tym samym momencie, na wiosnę, w kwietniu i trwa aż do czerwca.

Przepisy ze szparagami i sosy do szparagów


Francja

– Sauce Hollandaise (Sos holenderski)
– Sauce Mousseline (Sos muślinowy)

Hiszpania

Espárragos de Aranjuez (Szparagi z jajkiem i sosem)

Włochy

– Asparagi in Salsa di Uova Sode (Szparagi z sosem z jajka i sardeli)
– Asparagi alla Milanese (Szparagi z jajkiem)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych