Torta del Casar

Torta del Casar to tradycyjny hiszpański ser owczy z regionu Extremadura, produkowany na północy Sierra de San Pedro w prowincji Cáceres. Od 2003 roku objęty jest ochroną regionalną DOP, która obejmuje 36 gmin w okolicach Casar de Cáceres, na obszarze około 400 tys. hektarów. Torta del Casar ma długą historię związaną z tradycją pasterską i dawniej była używana jako środek płatniczy. Produkcja opiera się na naturalnych, tradycyjnych metodach na bazie mleka owiec rasy Entrefina wypasanych na ubogich, ale pełnych ziół pastwiskach regionu. Podobnie jak Queso de La Serena, inny ser z Extremadura, wytwarza się go dodając podpuszczkę roślinną z Kardu (łac. Cynara cardunculus). Ma kremową, niemal płynną strukturę i dojrzewa minimum 60 dni. Smak jest intensywny, lekko słony, z delikatną goryczką wynikającą z użycia podpuszczki roślinnej. Spożywa się go, odcinając górną część skórki i rozsmarowując kremowe wnętrze na pieczywie lub maczając w nim kawałki chleba, podobnie jak przy Vacherin Fondue.

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych