Midi to wyjątkowo nieprecyzyjna nazwa oznaczająca po prostu południe Francji. Administracyjnie jest to cały region Midi-Pyrénées sięgający granicy z Hiszpanią, który jeśli chodzi o teren bazuje na siąsiednich, historycznych krainach, takich jak Gaskonia oraz Langwedocja. W praktyce wszystko to zostało zbudowane wokół jednego miasta, Tuluzy. Leżąca nad Garonną dawna stolica Langwedocji w gastronomii znana jest z dwóch powodów: doskonałego Cassoulet, a także cenionego w całej Francji różowego czosnku z Lautrec. Im dalej na północ Midi tym więcej historycznych krain takich jak Rouergue (obecny departament Aveyron), znana przede wszystkim dzięki Roquefort, a także Quercy (departament Lot) gdzie w kuchni dominuje gęsina i kaczki (chociaż to akurat większa specjalność położonego bardziej na południe gaskońskiego Gers – patrz Confit) oraz dania z owiec takie jak Gigot d’agneau fermier du Quercy. Od północy z Midi sąsiaduje z Owernią, historyczną krainą w świecie rozpoznawalną głównie dzięki niebieskim serom pleśniowym Bleu d’Auvergne. Nie mniejszy tutejszy specjał to jednak zielona Soczewica z Puy.
Przystawki
- Aligot (Ser topiony z pure ziemniaczanym)
- Millas (Francuska polenta)
- Truffade (Ziemniaki zapiekane z serem)
Zupy
- Creme de cepe et cepes saute (Krem z borowików)
Mięso i Drób
- Cassoulet (Kiełbasa duszona z fasolą)
- Confit
- Marget du canard (Pierś z kaczki z rusztu)
- Gigot d’agneau fermier du Quercy en daube legere (Ragout z udźca jagnięcego)
- Saucisses aux Lentilles du Puy (Zielona soczewica z kiełbaskami)
- Souris Cloutee d’Ail de Lautrec Rotie (Pieczona golonka jagnięca z czosnkiem)
Przyprawy
- Ail rose de Lautrec (czosnek)
Warzywa i owoce
- Lentilles du Puy (soczewica)
Produkty zbożowe i oleje
- Fouace / Fougasse (pieczywo)
Sery i nabiał
- Bethmale
- Bleu d’Auvergne
- Bleu des Causses
- Cabecou
- Cantal
- Fourme d’Ambert
- Laguiole
- Roquefort
- Saint-Nectaire
- Salers
- Tomme des Pyrénées
Mięso
- Souris (golonka jagnięca)