Vinaigre po francusku oznacza po prostu ocet, a sam Vinaigrette jest sosem przygotowanym na bazie octu. W wersji podstawowej używa się octu winnego. Miesza się go z oliwą lub innym olejem. Sam ocet winny bez problemu można zastąpić innym kwasem. Najczęściej jest to ocet balsamiczny (wówczas sos jest ciemniejszy) albo łagodniejszy w smaku sok z cytryny. Szybkie wymieszanie go z oliwą (np. przy użyciu rózgi, malaksera czy chociażby w zamkniętym słoiku lub szklance) powoduje, że obydwa płyny tworzą emulsję. Istotne jest tu zachowanie propobcji – zazwyczaj 3 miary tłuszczu, na 1 miarę kwasu.
Vinaigrette rzecz jasna doprawia się. Podstawa to sól oraz pieprz. Często dodaje się także musztardę, która sama jest na bazie octu, a zawarta w niej gorczyca dodatkowo wyostrza smak. Standardem jest dodatek ziół i przypraw. Najpowszechniejszy jest czosnek, ale także zioła takie jak pietruszka czy bazylia. Poza tym Vinaigrette można nieco osłodzić dodają syropu owocowego (maliny, truskawki etc.) albo miodu. Sos ten jest bardzo przyzwyczajony do wzbogacania.