Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Sola | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Sola


Sola nazywana jest niekiedy Podeszwicą. To efekt jej wyglądu i sposobu życia. Płaska i owalna ryba przywiera do dna, aby stamtąd polować. W tym względzie podobna jest do Płastugi (należy do tej samej rodziny) – podobnie jak ona ma także oczy osadzone po jednej stronie głowy. Występuje w północno-zachodniej części Oceanu Atlantyckiego oraz wodach do niego przyległy (m.in. w Morzu Śródziemnym, a także w Bałtyku) – we Francji np. najlepsze Sole łowi się u wybrzeży Normandii, szczególnie cenione mięso mają ryby odławiane na początku roku. Tuszka Soli, która dorasta do 3 kilo jest w ogóle ceniona za delikatność i słodkawo-maślany smak.

Przepisy na filety rybne


Anglia

Fish and Chips (Ryba z frytkami)
Kedgeree (Ryba z ryżem w sosie curry)

Skandynawia

Fiskbullar / Fiskeboller (Pulpety rybne)

Belgia

Waterzooi (Gulasz rybny)

Francja

Chaudree (Zupa rybna)
Merlu Braise aux Coquillages, Sauce Verte (Morszczuk smażony z małżami)
Ttoro (Zupa rybna)

Włochy

Pesce Impanato (Ryba w cieście)

Grecja

Christopsaro me Saltsa Lefkou Krasiou (Ryba w białym winie)

Liban i Lewant

Sayadieh Samak (Ryba z ryżem)

Tunezja

Hout Makli (Ryba smażona)
Kabkabou (Duszona ryba)
Kefta bel Hout (Pulpety rybne)
Mosli Bouri (Pieczona ryba)
Malthouth bel Hout (Ryba z kaszą)

Tajlandia

Ho Mok Pla (Tajskie paszteciki rybne)

Malezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Otak Otak (Ciasteczka rybne)

Indonezja

Ikan Asam Pedas (Ryba na ostro-kwaśno)
Pempek (Pulpety rybne)

Filipiny

Paksiw (Ryba duszona w occie)

Meksyk

Pescado a la Vera Cruz (Ryba z Vera Cruz)

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych