Bujta Repa (Potrawka wieprzowa z marynowaną rzepą)


Bujta Repa to jedno z najbardziej tradycyjnych dań kuchni słoweńskiej. W największym stopniu związane jest z rejonem Prekmurje, położonym w północno-wschodniej części kraju. Nazwa bujta wywodzi się od słowa bujiti czyli bić – danie tradycyjnie robiło się bowiem podczas jesiennego świniobicia. Tradycyjnie używało się tłustych kawałków mięsnych takich jak policzki wieprzowe, boczek, karczek i słonina. Do mięsnej potrawki dodaje się marynowanej rzepy (stąd drugi człon nazwy), a dla zagęszczenia konsystencji dosypuje się jeszcze jaglanej kaszy oraz zasmażki.

Składniki:

– pół kg wieprzowego karczku, ew. boczku
– pół kg siekanej, marynowanej rzepy
– 100 gr kaszy jaglanej
– 4 ziarna pieprzu
– 2 liście laurowe
cebula drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– łyżka słodkiej, mielonej papryki
– łyżeczka majeranku
– 2 łyżki mąki
– 2 łyżki smalcu

Przygotowanie:

    • Mięso i rzepę umieścić w garnku, zalać wodą (tak aby przykryła składniki), dodać laur i ziarna pieprzu. Gotować około trzech kwadransów.
    • Gdy mięso zrobi się miękkie dodać kaszę jaglaną i gotować jeszcze kwadrans.
    • W międzyczasie przygotować zasmażkę: na patelni rozgrzać smalec i zrumienić na nim cebulę z czosnkiem.
    • Do cebuli dodać papryki oraz majeranek, a po chwili także mąkę. Całość dobrze wymieszać i ewentualnie dodać parę łyżek płynu z gotowanego mięsa aby lepiej rozprowadzić zasmażkę.
    • Gdy mięso już się ugotuje, wyjąć je z garnka, odstawić na parę minut aby ostygło i pokroić na małe kawałki.
    • Mięso wrzucić z powrotem, a wraz z nim dodać zasmażkę.
    • Całość doprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze kilka minut, a w razie potrzeby uzupełnić ubytek wody – Bujta Repa powinna mieć konsystencję gęstej zupy.
FavoriteLoading Dodaj do ulubionych