Drawa to południowoeuropejska rzeka, która swój bieg zaczyna we włoskich alpach aby w Chorwacji połączyć się z Dunajem. Obok Sawy to jeden z największych łowisk ryb słodkowodnych całej Chorwacji. Akwen nie tylko bogaty, ale także dający pokaźne sztuki sumów, szczupaków, troci czy sandaczy. Te ostatnie osiągają nawet kilkanaście kilogramów wagi. Szczególnie cenione są w górnym biegu rzeki w położonej na północy kraju Podravinie. Tutaj przyrządza się z nich bardzo proste, zapiekane roladki Idyla od Smuda, których smak zależy głównie od jakości mięsa.
Można je podawać w towarzystwie podsmażanych warzyw.
Składniki:
– 2 kg oczyszczony z ości sandacz, z którego należy wykroić 4 filety
– połówka cytryny
– 2 łyżki siekanej pietruszki
– 2 ząbki czosnku drobno posiekanego
– 2 świeże (ew. suszone ale namoczone) liście laurowe drobno posiekane
– 2 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
- Filety natrzeć łyżką oliwy, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem.
- Mięso zrolować. Aby się nie rozwijało można przekłuć je wykałaczką lub szpatułką (jak do szaszłyków) wcześniej namoczoną w wodzie.
- Roladki ustawić pionowo w żaroodpornym naczyniu. Skropić resztą oliwy i posypać czosnkiem, natką oraz laurem.
- Wstawić do piekarnika i zapiekać około 15 minut.
- Serwować z gotowanymi warzywami – ziemniakami, marchwią i szparagami.