Trufle nie są przysmakiem zarezerwowanym wyłącznie dla Francji i Włoch. Sporo ich także na chorwackim półwyspie Istra, w szczególności w leżącym na rzeką Mirną lesie Motovunskim. Tu w leżącym blisko słoweńskiej granicy miasteczku Buzet co roku w październiku obchodzi się nawet święto trufli. Wówczas serwuje się wiele dań, wśród których nie może zabraknąć ich połączenia z makaronem Fuži, nie mniej znanym przysmakiem Istrii.
Ten sam makaron serwuje się także z pastą truflową – tak jak na filmie powyżej. To przepis wygodniejszy i znacznie tańszy.
Składniki:
– 350 gr makaronu fuži (można go zastąpić np. penne)
– 3 małe trufle, mogą być czarne (2 – 3 gr każda)
– garść siekanej pietruszki
– ząbek posiekanego czosnku
– 3 łyżki oliwy
Przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente
- Czosnek ok. pół minuty podsmażyć na oliwie
- Makaron wymieszać z oliwą z czosnkiem oraz pietruszką
- Trufle zetrzeć bezpośrednio na makaron i raz jeszcze zamieszać.