W szerokim świecie Podravina to chorwacki region znany przede wszystkim jako siedziba koncernu spożywczego Podravka, słynnego ze swojej warzywnej przyprawy Vegeta. Umiejscowienie założonej w 1934 roku, najbardziej znanej chorwackiej firmy spożywczej nie jest zresztą przypadkowe. Podravina to jeden z najbogatszych kulinarnie regionów gdzie króluje mięso wspierane przez grzyby z tutejszych, zasobnych lasów. Symbolem i kwintesencją tutejszej kuchni jest Gazdaricin Lonac czyli tzw. garnek gospodyni. Rodzaj gulaszu, jednogarnkowej potrawy do którego trafiają najlepsze specjały z domowej spiżarni.
Składniki:
– 400 gr szynki wieprzowej
– 400 gr indyka
– 2 cebule drobno posiekane
– 2 ząbki czosnku, posiekane
– 40 gr suszonych grzybów
– 100 gr suszonych śliwek
– 300 gr ziemniaków pokrojonych w kostkę
– 300 gr kaszy jęczmiennej
– 1 litr bulionu grzybowego
– łyżka koncentratu pomidorowego
– 200 ml śmietany
– 3 łyżki smalcu
Przygotowanie:
- Szynkę i indyka gotować w osolonej wodzie około godziny. Ostudzić i pokroić w kostkę. Wody nie wylewać.
- Grzyby namoczyć w pół szklance gorącej wody
- Na dużej patelni roztopić smalec, podsmażyć cebulę i czosnek.
- Dodać mięso i grzyby. Podsmażyć i zalać wodę z gotowania szynki i namaczania grzybów.
- Dodać śliwki, ziemniaki, kaszę oraz koncentrat pomidorowy. Całość zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem.
- Gotować około pół godziny, aż odparuje część wody (Gazdaricin Lonac powinien mieć konsystencję zupy gulaszowej)
- Na koniec dodać śmietany.