Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Cervelas / Cervellata / Servelat / Zervelat | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Cervelas / Cervellata / Servelat / Zervelat


To rodzaj kiełbasek popularnych w Alzacji, nad Rodanem (Cervelas de Lyon), Bawarii, Szwajcarii, a nawet północnych Włoszech – w południowych można za to spotkać nieco inną Cervellatine. Stąd taka wielość nazewnictwa: Cervelas, Cervelat, Cervellata, Servelat, Zervelat (stąd też wywodzi się zresztą określenie polskich serdelków). Ich nazwa wywodzi się od łacińskiego cerebrum, oznaczającego mózg. Wieprzowy móżdżek pierwotnie był bowiem jednym z podstawowych elementów wędliny. Dziś w wielu krajach, takich jak Szwajcaria, rezygnuje się już jednak z tego dodatku. Tradycyjny pozostaje jednak sposób przygotowywania kiełbas: najpierw wędzi się je na zimno, a później gotuje w temperaturze około 75 st. C.
Zobacz też: Cervellatine

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych