Szczególnie silny napływ Żydów do Rzymu zaczął się w X wieku. Do XVI wieku ich życie kwitło. Później Żydzi zostali zamknięci w getcie, a po II Wojnie Światowej w dawnej dzielnicy żydowskiej pozostało już tylko 100 rodzin. Z jednej strony Żydzi wpływali na kuchnię Włochów, a z drugiej sami adaptowali wiele przepisów. Tak stało się z popularną także w Lacjum pizzą, choć i ta została przez nich istotnie zmieniona – ciasto Pizza Ebraica d’Erbe nie tylko zostało pozbawione drożdży ale jest składane w rodzaj tarty.
W Rzymie spotkać można też całkiem inną Pizzę Ebraica, która jest rodzajem słodkiego ciasta z bakaliami (na filmie poniżej).
Składniki:
– 450 gr słonego kruchego ciasta
– 700 gr zielonego groszku
– 400 gr szpinaku pokrojnego w paski
– 3 serca karchochów pokrojone w plasterki (w wodzi z cytryną)
– cebula drobno posiekanan
– pęczek pietruszki drobno posiekananej
– 4 łyżki oliwy
– 2 jajka
Przygotowanie:
- Na dużej patelnie rozgrzać oliwę i usmażyć na niej wszystkie warzywa. Na koniec zdjąć je z ognia, dodać jajka, posolić, popieprzyć i wszystko dobrze wymieszać.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C.
- Z ciasta uformować dwa placki – większy i mniejszy.
- Większym plackiem wyłożyć formę na tartę.
- Na placku ułożyć wszystkie warzywa i przykryć mniejszym plackiem. Zlepić brzegi i wierzch nakłuć widelcem.
- Piec około trzech kwadransów.
(Poniżej przepis na Pizza Ebraica w wersji na słodko)