Cykoria Katalońska zwana też Cykorią Szparagową jak sama nazwa wskazuje to odmiana cykorii wywodząca się z … Włoch – popularna jest tak w północnej (Veneto), środkowej (Lacjum) jak i południowej części kraju (m.in. Apulia). W rzeczywistości nie jest jasne skąd nazwa katalońska (w Hiszpanii nie jest nawet szerzej znana), skoro sami Włosi, a w szczególności Rzymianie używają raczej określenia Puntarelle – nazwa Catalogna (ew. także Brindisina) obowiązuje bardziej na południu Włoch i tu można doszukiwać powiązań z dynastią Aragońską, która w XV w. kontrolowała Królestwo Neapolu. Bardziej uzasadniony jest przydomek szparagowa. Ten kultywar cykorii nie rośnie bowiem w zwartych kolbach, ale ma luźno złożone, zielone, postrzępione listki przez co przypomina pęczek zielonych szparagów. Z tego powodu jest zresztą czasem mylony z podobnym mniszkiem lekarskim ew. mleczem – znana jest ponoć też w Polsce pod nazwą Mlecz Jesienny.
Centrum jej środkowo-włoskich upraw znajduje się wokół położonego na skraju południowego wybrzeża Lacjum miasteczku Gaeta. Z położonego w pobliżu Wenecji miasteczka Chioggio wywodzi się za to jej przerośnięta odmiana zwana Catalogna Gigante. Używana jest do sałatek z których rzymska Puntarelle in Salsa di Alci to prawdziwy klasyk. Na południu Włoch chętnie jest też podawana na ciepło, tak jak w zapiekance Catalogna Racanate.