Warning: Creating default object from empty value in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php on line 152

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1298

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-content/plugins/wp-favorite-posts/wp-favorite-posts.php:152) in /home/fkowalik/public_html/notatnikkuchenny.pl/wp-includes/pluggable.php on line 1301
Nam Phrik Kaeng Som (Kwaśna pasta curry) | Notatnik Kuchenny - Smaki całego świata

Nam Phrik Kaeng Som (Kwaśna pasta curry)


Nam Phrik Kaeng Som jest to tajska pasta używana do kwaśnych zup curry (taj. Kaeng) zwanych Som. Wywodzi się z okolic Bangkoku, gdzie popularna jest też ostro-kwaśna zupa Kaeng Som Phak Bung Phrik Sod Kab Pla bazująca na tej właśnie paście.

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zmiksować w mikserze lub posiekać i zmiażdżyć w moździerzu. Pastę można około miesiąca trzymać w lodówce.

Składniki:

– 7 zielonych papryczek chili
– 3 łyżki posiekanej szalotki
– 2 łyżki ostrego Kra Chai (może być imbir)
– 1 łyżka sosu rybnego
– 1 łyżka pasty krewetkowej

FavoriteLoading Dodaj do ulubionych